Ny kollega på plass

Long Li

Long Li inn i lærerteamet.

2016 er ved veis ende. Det markerer også slutten på Bergensoppholdet for to av våre utmerkede medarbeidere, Wu Tao og Luo Dan. Begge to skal tilbake til sine jobber i Kina. En av de nye som skal ta over er allerede på plass. Vi har snakket med doktor Long Li som fra våren av skal undervise ved Universitet i Bergen.

Først, hvorfor Bergen?

Hvorfor ikke? Jeg har alltid vært interessert i Europa. Etter to år i Pisa, Italia, var det fristende for meg å prøve noe nytt. Jeg har aldri vært i Norden, og da tilbudet fra BKI kom var jeg ikke vond å be.

Du har vært i Bergen i snart en måned. Hvordan har det vært?

Bergen har behandlet meg godt. Været er ikke så ille som ryktene tilsier. Dessuten ligner byen veldig på min egen hjemby, Chongqing. Den kalles bare for "Fjellbyen" i Kina. Og det er jo ganske lik Bergen. Når jeg går til kontoret mitt på "Høyden" får jeg flashback fra studietiden da jeg også måtte gå eller sykle opp en lang bakke før jeg kom meg til forelesningsalen.

Opplever du at det blir enklere for deg å jobbe i Bergen siden du allerede har jobbet i Italia før?

Både ja og nei. Jeg underviste utenlandske studenter i Kina, og var på sett og vis blitt vant med å være i omgang med utlendinger. Men det var noe nytt å undervise i et fremmed land der studentene ikke hadde et nærmiljø som de kunne bruke til å praktisere språket sitt. Jeg er derfor glad for at jeg hadde jobbet i Italia før jeg kom hit.

Hvor godt kjenner du til Norge?

Ikke godt nok. Jeg synes det er synd at jeg ikke kan språket ennå. Før jeg dro til Italia hadde jeg tatt kurs i italiensk, fordi at jeg føler det er svært viktig at man kan en del om det lokale språket når man underviser i et nytt land. Det er viktig fordi det vil forenkle prosessen for studentene til å forstå likheter og forskjeller mellom sitt morsmål og kinesisk. Jeg vil derfor prioritere å lære meg grunnleggende norsk snarest mulig.

Hva er ditt inntrykk av norske studenter så langt

Jeg har ikke begynt å undervise ennå, men har snakket med kolleger som har undervist her før, og også med et par studenter. Jeg tror at de er indivduelt veldig ulike, og kanskje noe mer sjenerte enn det jeg er vant med. Jeg vil nok bruke litt tid på å bli kjent med dem før jeg legger opp til en undervisningsmetode som passer best.

Long Li skal undervise ved Universitetet i Bergen. Hun erstatter dermed Song Xiaojun, som skal ta over Wu Taos klasser ved Amalie Skram videregående skole.