― De kan bli morgendagens Kina-eksperter

Jurymedlem forteller om årets konkurranse

Lørdag er det klart for årets Chinese Bridge. For første gang arrangeres den prestisjetunge talentkonkurransen i Oslo. Med helt nytt konsept, der deltakere har konkurrert seg i mellom gjennom innledende runder, er vi nå klare for den norske finalen i konkurransen. Vi har snakket med Ricky Heggheim, som er medlem i fagjuryen, om hva han tenker om årets Chinese Bridge.

Hvordan har deltakelsen vært med tanke på at dere nå kjører et helt nytt konsept med innledende runder før en norsk "finale"

― Interessen har vært veldig stor, om ikke formidabel. I år har vi som kjent bedt deltagerne om å sende inn deres bidrag på video til oss. På den måten får flere være med uten at de nødvendigvis MÅ reise ut av hjembyen. Faktisk trenger de ikke engang å gå ut av huset for å bli med på Chinese Bridge.

Ricky Heggheim

Over tjue deltakere fra sju ulike skoler

Heggheim kan fortelle at over tjue deltakere fra sju ulike skoler sendte bidrag til BKI før fristen gikk ut 31. mars. Det er betydelig flere sammenlignet med fjorårets Chinese Bridge.

― Ja, det er høye tall i forhold det som har vært tidligere. Tar vi med universitetene er ni skoler representert i konkurransen. Det er svært mange med tanke på hvor få skoler som underviser kinesisk her i Norge.

Elevene som skal i ilden på lørdag kommer fra Østlandet, Vestlandet og Midt-Norge. Foreløpig ingen fra Sørlandet og Nord-Norge. Det synes Heggheim er synd.

― Men det kommer nok. Det undervises kinesisk på ungdoms- og videregående nivå i Kristiansand. Tromsø har også en videregående skole med kinesisk språkfag. Målet er at vi fra og med neste år får vi med deltakere fra hele Norge. Da kan Chinese Bridge virkelig kalle seg for Norgesmesterskapet i kinesisk.

Vanskelig å velge ut finalistene

En ulempe med innledende runde før finale er at noen må bli hjemme. Heggheim kan fortelle at det var en svært vanskelig jobb å sortere ut flinke deltakere som ikke kom med videre.

― Det var en utrolig vanskelig jobb. Ideelt sett burde alle fått være med. Så høyt var nemlig nivået. Samtidig ligger det i enhver konkurransers natur at noen blir skuffet. Vi hadde satt av ti plasser i finalen, og da blir det slik. Det var veldig mange svært flinke deltakere som ikke får lov til å være med i finalen.

Hvor viktig er den kunstneriske opptredenen i konkurransen?

Den teller tretti prosent. Enkelt og greit. Man kan maksimalt få tretti poeng for den delen av konkurransen. Sammenlignet med språkdelen teller den noe lavere, men ikke mye. Maksimal utteling i språkdelen er bare 50 poeng. I innledende runde var kunst-delen med på avgjøre utfallet for enkelte deltakere.

Hvor mye tror du Chinese Bridge har å si for fremtiden til deltakerne

Det er vanskelig å si. Forhåpentlig blir dette en inspirasjonboost for dem til å gjøre en større innsats for å bli enda bedre. God språk- og kulturforståelse er helt essensielt for å forstå Kina. Vi har i mange år ligget langt etter våre nærmeste naboer når det gjelder kinakompetanse. De som er med i Chinese Bridge i år har allerede kommet et godt stykke på vei. Jeg tror vi får se flere av morgendagens Kina-eksperter på lørdag, avslutter Heggheim.

Lørdagens Chinese Bridge-finale starter kl. 10.30. Fullstendig program finner du på vår Facebook-side her.

Finalister elevklassen:

 • Oscar Giverin - UWC Red Cross Nordic
 • Nora Mjelde Litland - Osterøy videregående skule
 • Nelly Gjellestad - Amalie Skram videregående skole
 • Egil Furnes - Amalie Skram videregående skole
 • Nicolai Mohn - Amalie Skram videregående skole
 • Anine Husebye Haug - Sandvika videregående skole
 • Thomas Tangen - Sandvika vidergående skole
 • Maria Rødseth - Sandvika videregående skole
 • Milos Joksimovich - Elvebakken videregående skole
 • Ida Rynning Malvik - Thora Storm videregående skole

Finalister studentklassen:

 • Jonatan Albouy - Universitetet i Bergen
 • Przemyslaw Machul - Universitetet i Bergen
 • David Haavik - Universitetet i Bergen
 • Eivind Nyberg Sagli - Universitetet i Oslo